Tutorial : cara letak watermark pada gambar

15:27:00


Hai semua , asalamualaikum apa khabar ? Sihat ke semua ? Semoga hari ini lebih baik dari semalam . So hari nih saya nak ajar macam mana nak letak watermark . Hehe . Penting ke watermark nih ? 

Penting , sebabnya supaya orang tak ambil gambar kita . Yerlah penat penat snap kan . Senang senang dia buat serupe harta dia . Kalau letak credit ke apa ke . Tak apa lah jugak . 

Ya , sejujurnya saya pun pemalas nak letak watermark . So , saya kekadang ada watermark kekadang takde . Haha . 

Siapa yang tak ada apps photoshop boleh lah download dulu okay . Apps photoshop nih mudah tau , kita nak buat header pun boleh je guna photoshop . 



Okay mula mula , bukak photoshop kita pilih batch editor tau . 


kemudian kita tekan add .


kita pilihlah gambar mana yang kita nak kan , untuk letak banyak banyak sekali tekan CTRL dan pilih ler gambarnya 


untuk tambahkan gambar sebagai watermark , kita tekan kat object . Lepastu , tekan photo untuk masukkan gambar watermark korang . Kalau nak masukkan tulisan je , tekan kat text .


bila dah siap letak watermark . Tekan convert all untuk save gambar . 

Siap ! Semua gambar telah di watermarkkan . Okaylah , cau dulu . Gerak lu pape roger !

You Might Also Like

5 budak baik

  1. Kak ana dulu rajin lah guna photo scape nie. Skrg semua guna apps dalam hp jer. 😀

    ReplyDelete
  2. dulu suka juga guna photoscape ni.. dh install photoshop tak guna. hehhe
    nice tuto :)

    ReplyDelete
  3. Lah senang je rupanya, tak payah letak satu2, penat je sebelum ni,hahaha. Thanks info Zaf.

    Eh, mai tag kat sini https://missobsesi.blogspot.my/2017/01/perjalanan-sebagai-seorang-blogger.html, kalau ada masa jom la join.

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi membaca :)
Komen anda, amat saya hargai .

728 x 90

tarik penting

Daisypath Friendship tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers
Daisypath Friendship tickers